Theo van der Zwaan (KCG): “Laten we geen risico meer nemen”

Veiligheidsglas of geen veiligheidsglas, waarom is dat nog een vraag?

We moeten veiligheid boven kosten stellen, vindt Theo van der Zwaan, directeur van Kenniscentrum Glas. “Veiligheidsglas zou ook bij glasvervanging de standaard moeten worden.”

Het is een eng beeld: een ruit sneuvelt en in het kozijn blijven vlijmscherpe punten over die elk mens dodelijk kunnen verwonden. Gelukkig bedacht men iets om dit te voorkomen: ‘gewoon’ glas vervangen door veiligheidsglas. Dat zijn gelaagd glas en gehard glas. Gelaagd glas bestaat uit twee of meer lagen glas, met folie als verbinding. Dit is bijvoorbeeld de voorruit van een auto. Die barst wel, maar knapt niet zo maar kapot. Gehard glas is glas dat versplintert in kleine fragmenten, die je niet zo maar verwonden. Bijvoorbeeld de zijramen van een auto, of een bushokje.

Discussie
Veiligheidsglas verbetert de veiligheid. Toch bestaat er discussie over het gebruik van veiligheidsglas in de praktijk. Verzekeraars vervangen vaak beschadigd glas door een identieke ruit in plaats van de veilige variant. Veiligheidsglas is bewerkt, dus duurder in aanschaf. En zowel verzekeraars als aannemers kiezen vaak voor de financieel voordeligste optie. Dat is een logisch beslissing, stelt Van der Zwaan, maar het zou wenselijker zijn ook bij schadeherstel tóch
veiligheidsglas te gebruiken.

Safety first Waarom?
Het Bouwbesluit stelt eisen aan het voorkomen van letselschade, met de NEN 3569 – de norm voor veiligheidsglas – kan dit worden aangetoond. De glasplaatsende partij is daarvoor verantwoordelijk en kan ook aansprakelijk worden gesteld wanneer deze bewust heeft gekozen voor een onveilige variant. We huiveren allemaal bij de gedachte aan ongelukken, laten we dan geen risico meer nemen.

Over Kenniscentrum Glas
Kenniscentrum Glas (KCG) is het kennisplatform voor de vlakglasbranche. Het is de spil in het delen en verzamelen van kennis over vlakglas, vlakglasproducten en –toepassingen. Zo bieden ze onder andere vaktechnische en niet-vaktechnische opleidingen aan iedereen die werkzaam is in de branche. KCG is opgericht door de Glas Branche Organisatie (GBO).

Reageren

stuur dan een e-mail naar

firstglass@sghog.nl