Theo van der Zwaan: “Glasrecycling bespaart energie op alle vlakken"

Investeer in oneindig glas

Wist je dat het glas waar dagelijks door naar buiten kijkt gebruikt kan worden door je achterachterkleinkind? Of hun achterachterkleinkinderen? Theo van der Zwaan: “Glas is oneindig, laten we die kwaliteit benutten.”

Het eeuwige leven
We dromen er zelf weleens van: wat als je voor altijd kon bestaan? Helaas, of gelukkig, zijn we nog niet zo ver. Glas is dat echter wel. Het specifieke mengsel van zand, kalk en soda kan in de meeste gevallen voor 100 procent hergebruikt worden. Keer op keer. Zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat maakt glas een extreem duurzaam product.

In de industrie
Door glas te recyclen besparen we 60 procent CO2-uitstoot ten opzichte van nieuwe productie. We putten de aarde minder uit, want een kilo scherven bespaart een kilo ‘verse grondstoffen’, zand en soda. Daarnaast kost het verwerken van herbruikbaar glas veel minder energie dan het produceren van nieuw glas. De verbrandingstemperatuur van glasscherven ligt namelijk een stuk lager.

In ons huis
Maar hergebruik bespaart niet alleen energie in het productieproces, we zien ook steeds meer duurzame toepassingen van glas. Zo zien we steeds meer HR++ of HR+++ glas dat onze gas- en energierekeningen doet dalen en het milieu spaart. Tegelijkertijd vinden we glassplinters in innovatief isolatiemateriaal. Door glas-splinters te vermengen met koolstof ontstaat cellulair glas. Dat is een vederlicht isolatiemateriaal dat waterdicht, luchtdicht, waterdampdicht en onbrandbaar is en die kwaliteiten nooit verliest.

Alleen samen
Glas is oneindig, als we dat samen willen. Hoewel we al goed bezig zijn in Nederland kunnen we nog stappen maken. Door glas nog beter te scheiden, het op inzamelpunten te storten, of een container van Vlakglasrecycling Nederland te huren, besparen we kosten en zorgen we ervoor dat onze glassector de schoonste en meest energie-efficiënte van de wereld wordt. En nog belangrijker is: recycling rendabel wordt voor iedereen.

 

Over Kenniscentrum Glas
Kenniscentrum Glas (KCG) is het kennisplatform voor de vlakglasbranche. Het is de spil in het delen en verzamelen van kennis over vlakglas, vlakglasproducten en –toepassingen. Zo bieden ze onder andere vaktechnische en niet-vaktechnische opleidingen aan iedereen die werkzaam is in de branche. KCG is opgericht door de Glas Branche Organisatie (GBO).

Reageren

stuur dan een e-mail naar

firstglass@sghog.nl