Duurzaam Herstel: veel meer dan een stickertje
Stichting Duurzaam Herstel wil met het certificaat Duurzaam Herstel het kaf van het koren scheiden in de schadeherstelbranche. “Duurzame werkwijze wordt zakelijk interessanter.’’
Duurzaam Herstel
Stichting Duurzaam Herstel, voortgekomen uit Duurzaam Repareren, streeft naar een schadeherstelbranche waarin elk bedrijf zuinig omspringt met zijn grondstoffen. Niet alleen met materialen of brandstoffen, maar ook met mensen. Milieubewust, met waardering voor personeel, veilig en met oog voor de omgeving, zowel op natuurlijk als op sociaal vlak. Bestuursvoorzitter Harry Filon: “Bedrijven worden geaudit. Als ze aan de criteria voldoen, of een traject inzetten om te voldoen aan de eisen, krijgen ze het certificaat Duurzaam Herstel.”
Klant bepaalt
Een mooi streven, maar hoe verschilt het certificaat van andere duurzaamheidskeurmerken? “Wij kiezen voor een andere benadering’’, zegt Filon. “Wij laten klanten bepalen wat zij verwachten van een herstelbedrijf. Daarbij kun je denken aan verzekeraars als A.S.R, Unigarant en Aegon, maar inmiddels draaien ook verschillende woningcorporaties en gemeenten mee in een pilot. Deze opdrachtgevers stellen de eisen op en be-heren die. Wij zijn slechts facilitair. Het geeft schadeherstelbedrijven waardevol inzicht in de wensen van hun klanten en de kans om zich te onderscheiden van concurrenten.’’
Zakelijke kans
Zo wordt gecheckt of een bedrijf de meest milieuvriendelijke middelen gebruikt, of er wordt gerecycled, of medewerkers met de juiste beschermingsmiddelen werken, of er goede risico-inventarisaties worden gedaan of dat het wagenpark goed onderhouden en zo min mogelijk milieubelastend is. Van ideologie is nauwelijks sprake, legt Filon uit. “Het beste voorbeeld is een gesprek dat ik had met de directeur van TNT. Hij zei: “Duurzame bedrijven kunnen ons voor marktconforme prijzen van dienst zijn. Zij hebben de kostencomponenten onder controle en bieden hierdoor ook continuïteit. Wanneer je het goed doet is duurzaamheid goed voor het milieu, voor de samenleving en ook voor de kostenbeheersing”.
Toekomst
Op dit moment is Service Glasherstel OverGelder één van de eerste 100 bedrijven in Nederland met het certificaat. Leuk voor hen, maar Filon ziet het aantal graag groeien. “Doordat steeds meer klanten zich aansluiten (verzekeraars, woningcorporaties, overheden) zal een duurzame werkwijze voor schadeherstellers steeds zwaarder wegen en zakelijk interessanter worden. Zo ontstaat vanzelf een duurzame herstelsector.’’
Waar werd Service Glasherstel OverGelder op beoordeeld?
Wat zijn nou de eisen die specifiek aan glasherstel-bedrijven worden gesteld wanneer ze het predicaat ‘duurzame hersteller’ mogen dragen? Een overzicht:
• Opname
Allround opgeleide medewerkers moeten een gedetailleerde inschatting van de schade maken. Ze streven naar direct herstel (i.p.v. noodherstel), adviseren een betere glassoort en werken volgens alle normeringen.
• Asbest
Een goed beschermde medewerker is op de hoogte van asbesthoudende kitsoorten en kan een goede inschatting van het gevaar maken. Daarnaast volgt hij de juiste procedure bij verdachte kitten.
• Veiligheid
Het personeel is te allen tijde goed beschermd, werkt volgens de ARBO- en VCA-richtlijnen en kan met klachten binnen de organisatie terecht.
• Recycling en afvoer
Glas en snijresten worden gerecycled via Vlakglas-recycling Nederland (VRN). Tevens doet Service Glasherstel OverGelder mee aan het Life+ project ‘Flat to Flat’ van AGC Glass Europe met als doel het vinden van innovatieve recyclemethoden voor vlakglas.
Kijk ook op: www.firstglass.nl/glassplinters
• Verpakking/emballage
Verpakkingsmaterialen worden zoveel mogelijk vermeden emballage wordt geretourneerd naar de leverancier. Is dit niet mogelijk, dan wordt het gescheiden aangeboden bij recyclingbedrijf.
• Afvoer oude bouwstoffen
Gebruikte kitkokers, hout en metalen worden gescheiden, gereinigd en gerecycled. Service Glasherstel OverGelder initieerde in samenwerking met Cambio een project om gebruikte kitkokers te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Kijk ook op: www.firstglass.nl/brancheorganisatie. ‘Het nieuwe leven van de gebruikte kitkoker’
• Gebruik duurzame glaslatten
Houten glaslatten worden zo veel mogelijk hergebruikt, gaan aantoonbaar lang mee en dragen bij voorkeur een duurzaamheidskeurmerk (FSC, PEFC, etc.)
• Elektrisch handgereedschap
Gereedschap heeft lithium ion accu’s en worden gerepareerd in plaats van vervangen.
• Wagenpark
Het zo efficiënt mogelijk inzetten van het wagenpark door middel van software (van BOWA) om de kilometrage en de CO2-uitstoot te reduceren met behulp van de VITRIS-app. Kijk ook op: www.firstglass.nl/brancheorganisatie. ‘BOWA: de digitale papierversnipperaar’
Harry Filon, bestuursvoorzitter Duurzaam Herstel
“Wanneer je het goed doet is duurzaamheid goed voor je kostenbeheersing.”