Ander Glas. Glazen blazen in Laren

Wist je dat als je 60 jaar geleden een flesje bier aan je lippen zette, je een persoonlijk kunstwerk van een glasblazer leegdronk? Het is in de tijd van automatisering en massaproductie bijna niet meer voor te stellen. Nog maar 50 Nederlanders beheersen het oude ambacht glasblazen en één van de zeven officiële ‘meesters’ is Mart Martorell, van Glasblazerij Martorell in Laren (GLD).

De geboren Brabander leerde het vak bij Philips en oefende het sindsdien uit voor onder andere DSM, AkzoNobel en Shell. “Eigenlijk alle bedrijven waar chemische proeven worden gedaan hebben bepaalde vormen glas nodig. Van Erlenmeyers tot koelers en van thermometers tot gloeilampen, ik heb ze allemaal gemaakt’’, zegt Martorell. Het glasblazen, waarbij gesmolten zand, soda en kalk via een blaaspijp wordt opgeblazen en met de handen vervormd, is als beroep echter bijna uitgestorven. Lagelonenlanden en machines namen de Nederlandse ambachtslieden het productiewerk uit handen.
Sindsdien richt Martorell zich op het geven van demonstraties en workshops in het blazen van kunst- en sierglas. Van kerstballen tot gegraveerde onderscheidingen en van serviesgoed tot medische instrumenten. Gasten kunnen ook zelf aan de slag in de Gelderse werkplaats. Een eigen geblazen bierfles ligt dus in het verschiet. En krijg je de techniek niet onder de knie? “Dan noemen we het resultaat gewoon een kunstwerk’’, aldus Martorell.

Reageren

stuur dan een e-mail naar

firstglass@sghog.nl