In verzet tegen de gelikte glaskunst

Glas staat symbool voor moderne, strakke, smetteloze vormgeving. Daar rekent glaskunstenaar Frank Biemans in zijn werk graag mee af.

Grote naam
Maak je een lijstje van bekende glaskunstenaars in Nederland, dan staat Frank Biemans ergens bovenaan. De Nijmeegse kunstenaar, ontwerper van de televisietrofee de Nipkowschijf en het recente kunstwerk ‘Wandelhart’ in Nijmegen, mag niet klagen. “Ik heb het geluk dat ik niet hoef te bedelen voor een expositie.’’ Biemans is geïntrigeerd door glas. Hij maakte in de jaren ’80 veel functionele vlakglasobjecten, maar richt zich inmiddels voornamelijk op zijn eigen creaties. Van raam- en gevelversieringen tot glazen grafmonumenten en beelden voor binnen en buiten .

Uniek materiaal
In zijn huidige werk benut Biemans de unieke mogelijkheden van glas. “Door de transparantie en de weerspiegeling ontstaat een vierde dimensie. De plek waar je staat, de lichtinval en het kleurgebruik creëren een wisselend beeld als je door en naar het glas kijkt. Dat is uniek ten opzichte van andere materialen.’’ Door middel van fusing (versmelten van verschillende glassoorten) en het mengen van materialen komt Biemans tot atypische creaties. Het is een breuk met het klinische, gelikte glasgebruik. “Glaskunst bestaat grotendeels uit strakke of bolle vormen. Het is gepolijst, sierlijk. In mijn werk verzet ik me daar tegen. Met behulp van rauwe mallen wil ik de zeggingskracht van mijn beelden versterken, de strijd met het materiaal aangaan. Dat doe ik bijvoorbeeld door grof reliëf te gebruiken, te variëren in glasdikte en kleuren en materialen te combineren.’’

Toekomst
Het levert kunstwerken op die het predicaat monumentaal zeker verdienen. Ze zijn indruk-wekkend en geen werk is hetzelfde. Je ziet de hand van Biemans. Of hij nog inspiratie heeft? “Zeker, ik werk op dit moment met de castingtechniek. Dat lijkt op het gieten van een bronzen beeld, maar dan met kristalglas. Heel secuur werk en mooi om te doen. Bovendien was het bijzonder om het kunstwerk “Wandelhart” voor de honderdste keer Vierdaagse te maken in mijn eigen stad. Ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat en hoop nog even door te kunnen.”

Reageren

stuur dan een e-mail naar

firstglass@sghog.nl