GBO Vakcertificaat scheidt kaf van koren
De meerderheid van de glaszetters en -monteurs van de leden van Bouwend Nederland vakgroep GBO behaalde het GBO Vakcertificaat. En dat is ook nodig, zegt secretaris Cor Wittekoek. “De eisen vanuit de markt worden hoger.’’
Vakmanschap
Aanbesteders kijken sinds de crisis kritischer naar waar ze hun geld aan uitgeven. Vakmanschap moet worden aangetoond. Daarom kwam de Glas Branche Organisatie (GBO) vier jaar geleden met het GBO Vakcertificaat voor glaszetters en -monteurs. “Hiermee onderscheiden bedrijven zich van hun concurrenten. Door de vele toepassingen wordt glas steeds technischer en de regelgeving steeds strenger en complexer. Bijvoorbeeld op het gebied van doorval-en brandveiligheid. Dit vraagt specifieke kennis van producten en regelgeving. Bedrijven kunnen met het GBO Vakcertificaat aantonen dat zij medewerkers in dienst hebben die hun vak beheersen. Met lagere faalkosten en tevreden klanten als gevolg’’, zegt Cor Wittekoek, secretaris van de vakgroep.
Het vakcertificaat
De opleiding voor het GBO Vakcertificaat bestaat uit meerdere cursussen. De medewerker volgt, afhankelijk van zijn vooropleiding, maximaal vijf dagen opleiding waarin hij onder andere zijn VCA-diploma moet halen. Hiermee toont hij zijn vakbekwaamheid aan, zodat hij veilig op een bouwplaats kan werken. De opleidingen worden afgesloten met een theoretische toets en een praktijktoets. In de praktijktoets toont de medewerker aan de meest recente technieken, methoden en plaatsingsvoorschriften te beheersen.
Bouwend Nederland, vakgroep GBO
Bouwend Nederland, vakgroep GBO, verenigt en ondersteunt bedrijven die vlakglas produceren, verhandelen, bewerken, plaatsen of monteren. Ze fungeert als vraagbaak voor haar leden, sluit de cao af voor de glasbranche, stimuleert de promotie voor het product glas en voorziet de branche van technische kennis via het Kenniscentrum Glas (KCG). De Glas Branche Organisatie fuseerde in 2015 met Bouwend Nederland en heet nu Bouwend Nederland, vakgroep GBO. Met 170 leden vertegenwoordigt de vakgroep GBO ruim 80 procent van de glasbranche. Op een enkeling na is ieder lid voorzien van het GBO Vakcertificaat. “Het is sinds 2013 een lidmaatschapseis. Iedere werknemer, of onderaannemer van een GBO-lid moet het GBO Vakcertificaat halen.’’
Sterke branche
Glaszetters die niet zijn aangesloten bij de vakgroep GBO kunnen ook de opleidingen volgen die behoren bij het GBO Vakcertificaat. Zij ontvangen geen officieel certificaat, maar kunnen wel aan hun opdrachtgevers aantonen over de juiste kennis en kunde te beschikken. “We willen de gehele branche naar een hoger niveau tillen. Dat komt immers het imago van onze sector ten goede’’, aldus Wittekoek.
Service Glasherstel OverGelder behaalt certificaat
Service Glasherstel OverGelder bezit sinds januari het GBO vakcertificaat. Alle glaszetters hebben de opleiding met succes voltooid.
Cor Wittekoek, secretaris vakgroep gbo
“We willen de branche naar een hoger niveau tillen”