Deventer Ziekenhuis: Efficiënte, duurzame bouw zonder de zorg in gevaar te brengen

De ideale combi tussen zorg en duurzaamheid

Het Deventer Ziekenhuis was een demonstratieproject ‘Duurzaam bouwen’ van de Europese Unie. Niek Veldkamp is één van de mensen die dit imago in stand moet houden. “Wij willen duurzaamheid en hoogwaardige zorg combineren.”

Het Deventer Ziekenhuis
Bij een ziekenhuis denk je niet aan milieu-bewust gebouw. Alle energie is immers nodig om mensen in leven te houden en of beter te maken. Maar dat kan worden gecombineerd, blijkt in het Deventer Ziekenhuis. Het gebouw gold tijdens de bouw als schoolvoorbeeld van duurzame bouw en de organisatie plaatste recent nog 1182 zonnepanelen, maakt gebruik van warmte-koudeopslag en investeert constant in de verduurzaming van de eigen energievoorziening.

Verantwoorde duurzaamheid
“We willen vooruitstrevendheid combineren met hoogwaardige zorg’’, zegt technisch beheerder Niek Veldkamp. “We willen onze positie als ziekenhuis in Salland en omstreken sterk houden. Dat betekent dat we naast duurzaamheidsingrepen ook technische aanpassingen doen om meer en betere zorg te kunnen verlenen.’’

Door de constante prestatiedruk, veranderende wetgeving, eisen en technologische ontwikkelingen is dit een flinke uitdaging. Veldkamp haalt een recent voorbeeld aan: “Pas na de bouw werd het landelijk darmkankeronderzoek geïntroduceerd. Daardoor moest onze maag-, darm-, leverafdeling flink uitbreiden, zonder dat de zorg stil kon liggen. Een enorme puzzel, maar dankzij goed overleg en goede partners is het gelukt.’’

Flexibiliteit en vakmanschap
Bedrijven die werken voor het Deventer Ziekenhuis moeten daarom vooral flexibel en vakkundig zijn, zegt Veldkamp. “Er kan bijvoorbeeld ruitschade zijn op een intensive care. Een glasherstelbedrijf kan in dit geval niet zo maar aan de slag, maar pas na uitgebreid onderling overleg. Het moet snel en efficiënt gebeuren, met direct de juiste glassoort (bijvoorbeeld HR++ en brandvertragend glas) en met geen of minimaal oponthoud. Dat vraagt direct contact, kennis en kunde. Gelukkig hebben we op het bouwtechnische vlak goede samenwerkingen in de regio, waaronder met Service Glasherstel OverGelder.”

Toekomst
Gezien de snelle ontwikkelingen in de gezondheidszorg zal Veldkamp ook de komende jaren de nodige aanpassingen moeten doen om efficiëntere zorg mogelijk te maken. Daarnaast blijft verduurzaming een belangrijke rol spelen. “Op dit moment draait een pilot voor het plaatsen van 2100 extra zonnepanelen op het atrium boven de centrale ingang en werken we aan verduurzaming van de verlichting in de parkeerkelder. Zo kunnen we ons energieverbruik en CO2-uitstoot verder verminderen. We willen een vooruitstrevend ziekenhuis blijven.”

 

Wat levert dat nou op?
De 1182 zonnepanelen op het DZ leveren zo’n 275.000 kWh aan energie op. Dit is ongeveer 2% van het totale verbruik. Dat klinkt weinig, maar bedenk je dat het ziekenhuis elke dag 24 uur intensief wordt gebruikt door duizenden patiënten en werknemers. Bovendien bespaart het 145 ton aan CO2-uitstoot. Het DZ werkt aan zo’n 2100 extra panelen, waardoor deze getallen flink zullen oplopen. De warmtepompen besparen 105 ton CO2 en 150.000 kuub gas.

Reageren

stuur dan een e-mail naar

firstglass@sghog.nl
Links

www.dz.nl